Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Що таке базова загальновійськова підготовка?

Дата: 07.08.2024 15:14
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

Що таке базова загальновійськова підготовка?

Цьогоріч в Україні скасували строкову службу. Натомість її замінять інтенсивним військовим вишколом громадян призовного віку, повідомляє пресслужба Донецького обласного ТЦК та СП. Від 1 вересня 2025 року хлопці-студенти повинні проходити базову загальновійськову підготовку — зокрема, в університетах. Для дівчат це буде за бажанням. А от для тих, хто у виш не пішов, — передбачено базову військову службу, час проходження якої можна буде обрати самостійно. Підлітків готуватимуть на третьому рівні повної загальної середньої освіти — тобто у школах цей предмет розпочнеться з 10 класу, а також його вивчатимуть у закладах професійної та фахової передвищої освіти. Зауважимо, що проходження предмета «Захист України» не дорівнює проходженню базової загальновійськової підготовки.

Базова підготовка потрібна, щоб громадяни здобували військово-облікові спеціальності. А ще — мали загальні навички й уміння, необхідні для захисту країни. БЗВП проводитимуть у:

- вищих військових навчальних закладах;

- військових навчальних підрозділах вишів;

- навчальних частинах (центрах) ЗСУ, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту;

- закладах освіти зі специфічними умовами навчання, де готують поліціянтів (там вона буде обовʼязковою для всіх);

- закладах вищої освіти всіх форм власності.

У вишах утворять структурні підрозділи для проведення базової підготовки. На посади викладачів призначатимуть тих, хто має відповідний рівень освіти та буде спроможний за віком і станом здоров’я якісно проводити заняття. Передусім ідеться про вже звільнених з військової служби та ветеранів війни. Крім того, для проведення БЗВП залучатимуть ветеранські громадські об’єднання.

У закладах вищої освіти базова загальновійськова підготовка буде окремою навчальною дисципліною — обовʼязковою для хлопців та добровільною для дівчат. Також вона буде потрібна і тим, хто вперше вступатиме на держслужбу, до органів місцевого самоврядування чи прокуратури.

Від вишколу звільнятимуть громадян, які:

- визнані непридатними до військової служби за станом здоровʼя;

- до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

- уже служили в українських Силах оборони;

- уже мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

Як і раніше, 17-річні юнаки мають стати на військовий облік та отримати приписне. Після набуття повноліття, коли хлопець стане студентом у закладі вищої освіти, він має пройти там базову загальновійськову підготовку. Ця дисципліна складатиметься з теоретичної частини в обсязі трьох кредитів — тобто 90 годин на очній формі навчання. У вишах її викладатимуть на 2 курсі для студентів, які здобули повну загальну середню освіту. А ще буде практична частина тривалістю 210 годин (сім кредитів). Її проходитимуть, зокрема, у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) ЗСУ. А ще — у тренінгових центрах органів поліції. Практична підготовка — після опанування теоретичної частини в той самий навчальний рік. Ця частина вишколу триватиме до одного місяця в період травня-жовтня — на неї піде час, відведений на канікули. Якщо студент з поважних причин не зможе пройти підготовку, то дозвіл на перенесення на наступний рік дає керівник вишу, у якому проводять БЗВП. Якщо ж придатний до служби хлопець відмовиться пройти таку підготовку, то за це можуть і відрахувати. Перед тим, як студентів направлять на проходження практичної частини, вони пройдуть медогляд. До навчальних військових частин направляти студентів буде ТЦК — за списками від вишів. Держава візьме на себе витрати й на перевезення до місць проходження практичної частини. Самі ж місця визначатиме Генштаб. Назад студентів з вишколу теж привезуть безоплатно.

Також можливі додаткові заняття, на яких вчитимуть стріляти на сертифікованих стрільбищах, у тирах та на інтерактивних тренажерах. Їх можуть організувати за сприяння місцевої влади та громадських організацій (і за їхні ж гроші). Проте такі додаткові заняття не зараховуватимуть до загального часу проведення БЗВП.

А от дівчата зможуть пройти таку підготовку добровільно. Для цього вони мають повідомити про своє бажання за пів року до початку практичної частини. Під час практичних занять на студентів поширюватимуться права та обов’язки, встановлені законами для військовозобов’язаних, призваних на навчальні (перевірчі) збори — як перед мобілізацією.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь