Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

1 березня 1918 року Українська Центральна Рада ухвалили закон про гривню – грошову одиницю УНР

Дата: 01.03.2024 17:05
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

1 березня 1918 року Українська Центральна Рада ухвалили закон про гривню – грошову одиницю УНР

106 років тому, 1 березня 1918 року, Українська Центральна Рада ухвалила закон про гривню – грошову одиницю УНР.

Як грошова одиниця, гривна відома ще з давньої Русі і згадується у «Повісті минулих літ».

Активна розробка власної валюти почалася після проголошення Української Народної Республіки третім універсалом Центральної Ради у листопаді 1917-го. Створенням своєї фінансової системи і грошових знаків, як ще одного чинника державотворення, опікувався Генеральний секретаріат фінансів та промисловості на чолі з Михайлом Туган-Барановським.

1 січня 1918 року Центральна Рада ухвалила «Тимчасовий закон про випуск державних кредитових білетів УНР». Першими українськими грошима стали банкноти «100 карбованців», оформлені художником-графіком Георгієм Нарбутом.

Після проголошення самостійності УНР та з огляду на часті випадки фальшування нової купюри (яка робилася зі звичайного паперу, не мала захисних водяних знаків; окрім того більшовики, тікаючи з Києва, викрали і вивезли до Москви кліше грошового білета), Центральна Рада 1 березня 1918 року ухвалила закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк кредитових державних білетів».

Запроваджувалася нова грошова одиниця – гривня, «що має містити 8,712 долі щирого золота; гривня ділиться на 100 шагів; 2 гривні відповідають одному карбованцеві емісії 1917 р.». В обіг вводилися банкноти номіналом 2, 10, 100 та 500 гривень. Ескіз першої з них зробив Василь Кричевський, решту – Георгій Нарбут.

Друкуватися гривні мали в Німеччині. Однак процес друку дещо затримався, і запровадження в обіг гривні сталося вже за Павла Скоропадського. У 1918-1919 роках друкувалися також грошові знаки номіналом 1000 і 2000 гривень.

У 1996 році в Україні проведено грошову реформу і введено в обіг визначену ст. 99 Конституції України (1996) та іншим законодавством України національну валюту – гривню. Передумови для появи нових українських грошей було закладено ще 16 липня 1990 року в Декларації про державний суверенітет (розділ шостий «Економічна самостійність»). Від січня 1992 були запроваджені попередники гривні – купоно-карбованці, за якими наприкінці 1992 закріпилася назва «українські карбованці».

25 серпня 1996 року Президент України підписав Указ «Про грошову реформу в Україні», відповідно до якого з 2 вересня 1996 року вводилася в обіг гривня та її сота частина – копійка. Код валюти літерний – UAH, код валюти цифровий – 980, скорочена назва – грн. Емісійний інститут - Національний банк України.

Фото 1. Банкнота номіналом 2 гривні. Автор проєкту В. Кричевський.

Фото 2. Банкнота номіналом 10 гривень. Автор проєкту Г. Нарбут.

Фото 3. Банкнота номіналом 100 гривень. Автор проєкту Г. Нарбут.

Фото 4. Банкнота номіналом 500 гривень. Автор проєкту Г. Нарбут.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь