Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

106 років тому Українська Центральна Рада затвердила Тризуб офіційним гербом УНР

Дата: 25.02.2024 13:15
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

106 років тому Українська Центральна Рада затвердила Тризуб офіційним гербом УНР

106 років тому, 25 лютого 1918 року, Українська Центральна Рада ухвалила рішення, яким затвердила Тризуб за герб Української Народної Республіки. Ця історична подія відбулася в Коростені, оскільки Київ на той час був окупований більшовицькою росією.

У протоколі засідання від 25 лютого 1918 року зокрема йдеться про ухвалення рішення у справі державного герба України: «Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської Держави часів Володимира Святого».

Герб УНР відтоді став одним із трьох офіційних символів Української держави, поряд із тим, як офіційними символами були проголошені Державний прапор та гімн. Тризуб як державний символ використовувався УНР до і після правління Павла Скоропадського та урядом УНР в екзилі. 19 лютого 1992 року, через майже шість місяців від проголошення Незалежності України, Верховна Рада України затвердила Тризуб як Малий герб України, визначивши його головним елементом Великого Державного герба.

Слово «герб» походить від німецького erbe (спадок) і означає емблему, спадковий знак, поєднання фігур і предметів, що виражає історичні традиції власника. Державний герб – це символ, який презентує країну як суверенну незалежну державу. Він зображується на офіційних документах, печатках, грошових і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ. У світовій практиці немає суворої регламентації творення державних гербів. Практика їх оформлення спирається на національні традиції певної країни.

Під час подій Української революції 1917—1921 років питання про кольори українського прапора було вирішено досить швидко. З гербом Української Народної Республіки справа була складніша. У двох великих масових маніфестаціях, що відбулися в березні 1917 року, можна було бачити кілька гербів, які учасники ходів намагалися представити як символ України: жовтий лев на блакитному тлі, комбінований герб з левом і архангелом Михайлом, козак з мушкетом, орел на синьому тлі і навіть півмісяць із зірками та хрестом над ним, - безумовними лише залишалися сині та жовті кольори.

У зв'язку з цим голова Центральної ради, найавторитетніший український історик Михайло Грушевський виступив 16 вересня 1917 року зі спеціальною статтею в газеті «Народна воля». Він наголосив насамперед, що постійного герба Україна ніколи не мала. До символів, здатних виступити в цій ролі, найбільш підходящими він виділяв Тризуб часів Київської Русі, лук або арбалет, відомий за київськими печатками XVII—XVIII століття, і козака з мушкетом, що зображувався на печатках Війська Запорізького.

У грудні 1917 року затверджується зразок першого державного кредитного білета. В його офіційному описі сказано: «сітка передньої частини квитка складається з хвилястих ліній; і в ній є білі відбитки Володимирського знака». Так, де-факто зображення тризубця вперше увійшло до офіційних документів Української Народної Республіки.

25 лютого 1918 року Рада Міністрів прийняла рішення внести до Ради закон про затвердження державним гербом Української Народної Республіки «прийнятого Морським флотом герба Володимира Великого». 1 березня того ж року у місті Коростені Рада затвердила цей герб.

У 2006 році на вокзалі Коростеня, де в штабному вагоні урядового поїзда УНР і затверджено герб, встановлено пам'ятний монумент.

В наші дні, під час супротиву українців злочинному повномасштабному збройному вторгненню рф, Український тризуб як офіційний символ нашої держави уособлює зв’язок поколінь українського народу, його прагнення до власної державності, соборності та незалежності. Український герб символізує стійкість, мужність та героїзм, які демонструє весь український народ у боротьбі проти агресора, за Перемогу.

https://dn.gov.ua/.../106-rokiv-tomu-ukrayinska-centralna...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь