Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

18 лютого – дев’яті роковини виходу українських військ з Дебальцевського плацдарму

Дата: 18.02.2024 11:44
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

18 лютого – дев’яті роковини виходу українських військ з Дебальцевського плацдарму

18 лютого – дев’яті роковини виходу українських військ з Дебальцевського плацдарму. У 2015 році виведення угруповання сил Антитерористичної операції з-під ударів противника в районі Дебальцевого знаменувало завершення однієї з трагічних сторінок війни на сході України.

Найгостріша фаза боїв за Дебальцевський плацдарм тривала майже місяць

– з 25 січня до 18 лютого 2015 року. З обох сторін у ній взяли участь тисячі бійців, сотні одиниць техніки й артилерії.

У другій половині січня 2015 року російські окупанти кинули всі сили на розширення територій своїх квазідержавних утворень. Наступ планували одночасно трьома напрямками: Щастя – Трьохізбенка на Луганщині, на Дебальцеве та на Маріуполь у Донецькій області. Головним став саме так званий Дебальцевський виступ.

Активний наступ на околиці Дебальцевого окупанти почали 25 січня. Штурм відбувався за участі кадрових військових рф. На початку лютого у районі Дебальцевського виступу зосередилися 4,7 тисячі українських військових та 500 бійців МВС, Нацгвардії та СБУ. Їм протистояло близько 19 тисяч окупантів. Противник мав перевагу за всіма зразками важкого озброєння.

Хронологія боїв за Дебальцеве розвивалася поступово, з нарощуванням ударів військ противника. Починаючи з 28 січня 2015 року значно збільшились як інтенсивність обстрілів, так і кількість атак підрозділів ворога.

До переламних моментів, які не дозволили втримати оборону в районі Дебальцевого, увійшли бойові дії у Вуглегірську та на північно-східній околиці Дебальцевого. В районі Вуглегірська переважаючим силам противника протистояли підрозділи 13-го окремого мотопіхотного батальйону спільно з підрозділами Національної гвардії та Міністерства внутрішніх справ, які, опинившись під ударом ворога, були змушені відходити й залишити свої позиції.

На іншій ділянці, що на північно-східній околиці Дебальцевого, не витримали вогневого натиску противника 107 бійців 40-го окремого мотопіхотного батальйону...

Коли стало зрозуміло, що втримати Дебальцеве неможливо, було прийнято рішення про виведення підрозділів у безпечні райони.

7 лютого після важких боїв наші частини залишили село Рідкодуб. У Логвиновому російські окупанти повідомили про повне оточення угрупування сил АТО в Дебальцевому. 12 лютого в столиці Білорусі підписали так званий «Мінськ-2».

Тим часом ворог перекинув під Дебальцеве додаткові сили з інших напрямків. За таких умов було вирішено до 18 лютого вивести з району всі українські підрозділи.

Повне виведення військ з Дебальцевого заради збереження життя українських воїнів тривало кілька діб у бойових умовах. Загалом у протистоянні з ворогом за весь час операції загинуло 136 українських військових і поранено 331. Сімох військовослужбовців було взято в полон та 18 зникли безвісти. Після завершення відходу сили АТО зайняли нову лінію оборони по Світлодарській дузі.

15 лютого 2015 року було прийнято спільну декларацію президентів України, Французької Республіки, російської федерації і Канцлера Федеративної Республіки Німеччини на підтримку Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей. Мав набути чинності режим припинення вогню, а з 24 лютого – відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Однак ці домовленості, як і попередні, агресор підступно порушив.

А ще через сім років після боїв за Дебальцеве, 24 лютого 2022 року, повномасштабне вторгнення російських військ в Україну остаточно зірвало маску з агресивного путінського режиму, що 8 років прикидався «миротворцем» та «третьою стороною» у війні на сході України. На початковому етапі війни, у 2014 та 2015 роках, прикриваючись фальшивими лозунгами та обіцянками встановити «руський мир», найманці рф зруйнували Дебальцеве та чимало інших мирних міст і селищ сходу України. Натомість 24 лютого 2022 року повномасштабне російське вторгнення принесло війну на всю територію України. У спротиві російському агресору український народ як раніше, так і зараз продовжує демонструвати приклади мужності, стійкості, сміливості, кмітливості та єдності перед жорстоким ворогом, що чисельно переважає.

Сьогодні, у дев’яті роковини виходу українських військ із оточення у Дебальцевому, ми згадуємо тих, хто віддав своє життя за Україну. Ми відійшли, але повернемось. Вічна пам’ять і низький уклін загиблим героям. Вдячна шана воїнам-захисникам України.

На знімках: під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь