Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

Дата: 29.01.2024 09:30
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

День пам’яті Героїв Крут відзначається щорічно 29 січня, в день, коли біля селища Крути в 1918 році відбувся бій між московськими більшовиками та загоном київських юнкерів, бійців вільного козацтва, а також студентів та гімназистів. В Україні офіційно цю дату почали відзначати після підписання Президентом України Указу від 15.01.2007 № 15 «Про вшанування пам’яті Героїв Крут» у зв’язку з 89-ю річницею героїчної загибелі юнаків у бою під Крутами.

106 років тому залізнична станція Крути, розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва і у 18 кілометрах на схід від Ніжина, стала місцем героїзму та звитяги українських воїнів під час радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917 року.

На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. Наступ більшовицькі війська вели двома групами: одна вздовж залізниці Харків-Полтава-Київ, друга – у напрямі Курськ-Бахмач-Київ.

24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач, яку згодом українські війська змушені були залишити, відступивши до станції Крути. На підкріплення українських частин в Крути було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів та 20 старшин-офіцерів). До юнаків школи приєдналась перша сотня новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців і добровольці з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина.

Загалом, за різними підрахунками, сили оборонців Крут 29 січня 1918 року налічували до 520 українських воякiв і юнакiв та студентiв, якi мали на озброєнні до 16 кулеметів та одну гармату на залiзничнiй платформi. Вони вели бій за станцію з добре озброєними й оснащеними артилерією більшовицькими військами під проводом есера Михайла Муравйова загальною чисельністю до 4800 осіб, в їх числі 400 балтійських матросів.

Детальніше: https://dn.gov.ua/.../29-sichnya-den-pamyati-geroyiv-krut...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь