Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

Дата: 29.01.2024 09:30
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

День пам’яті Героїв Крут відзначається щорічно 29 січня, в день, коли біля селища Крути в 1918 році відбувся бій між московськими більшовиками та загоном київських юнкерів, бійців вільного козацтва, а також студентів та гімназистів. В Україні офіційно цю дату почали відзначати після підписання Президентом України Указу від 15.01.2007 № 15 «Про вшанування пам’яті Героїв Крут» у зв’язку з 89-ю річницею героїчної загибелі юнаків у бою під Крутами.

106 років тому залізнична станція Крути, розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва і у 18 кілометрах на схід від Ніжина, стала місцем героїзму та звитяги українських воїнів під час радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917 року.

На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. Наступ більшовицькі війська вели двома групами: одна вздовж залізниці Харків-Полтава-Київ, друга – у напрямі Курськ-Бахмач-Київ.

24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач, яку згодом українські війська змушені були залишити, відступивши до станції Крути. На підкріплення українських частин в Крути було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів та 20 старшин-офіцерів). До юнаків школи приєдналась перша сотня новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців і добровольці з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина.

Загалом, за різними підрахунками, сили оборонців Крут 29 січня 1918 року налічували до 520 українських воякiв і юнакiв та студентiв, якi мали на озброєнні до 16 кулеметів та одну гармату на залiзничнiй платформi. Вони вели бій за станцію з добре озброєними й оснащеними артилерією більшовицькими військами під проводом есера Михайла Муравйова загальною чисельністю до 4800 осіб, в їх числі 400 балтійських матросів.

Детальніше: https://dn.gov.ua/.../29-sichnya-den-pamyati-geroyiv-krut...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь