Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

#ПатрониЗСУ

Дата: 13.10.2022 09:47
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

#ПатрониЗСУ

Продовжуємо розповідати про історичні постаті, на честь яких названі сучасні українські військові формування?

28 березня 2008 року 7-й бригаді тактичної авіації, яка базується в Старокостянтинові на Хмельниччині, присвоєно ім’я одного із засновників української військової авіації Петра Франка.

?? Петро Франко – молодший син письменника й громадського діяча Івана Франка. Народився 28 червня 1890 року в Нагуєвичах на Львівщині. В юності захопився спортом. Під час навчання у Львівській політехніці займався футболом, тенісом. Був активним учасником гімнастично-спортивного руху в Галичині. Став одним із фундаторів «Пласту».

?? З початком Першої світової війни Петро Франко записався до легіону Українських січових стрільців – військової частини у складі армії Австро-Угорщини. Рік прослужив четарем сотні Романа Сушка (був розвідником і кулеметником), захопився літаками. В 1916 році його як дипломованого інженера відрядили в авіаційну школу в Райльовац, біля Сараєва, де отримав кваліфікацію технічного старшини. Пізніше служив у авіаційній частині на Італійському фронті, який розтягнувся вздовж тодішнього австро-італійського кордону після вступу Італії у війну 1915-го.

?? У листопаді 1918 року була проголошена Західноукраїнська Народна Республіка. А 6 грудня полковник, один із організаторів Української галицької армії Дмитро Вітовський підписав наказ про формування Летунського відділу УГА, командиром якого став Петро Франко. Головним завданням авіації була повітряна розвідка. Франко брав участь у бойових операціях як пілот літаків-розвідників та літаків-винищувачів.

??  Петра Франка справедливо називають одним із батьків української військової авіації. Після проголошення в січні 1919 року Акта Злуки УНР та ЗУНР, він опікувався  розбудовою аеродромів, навчанням молоді, кілька разів літав у Проскурів (нині Хмельницький), пропонуючи Директорії облаштувати там біля міста спільну авіабазу. Ще дві авіабази діяли в Красному та Стрию на Львівщині. Його зусиллями до 1919 року авіазагін УГА налічував 35 старшин і 300 воїнів та складався з трьох авіаційних сотень, авіашколи, технічної сотні й сотні обслуги. Симон Петлюра присвоїв Петрові Франку звання полковника армії УНР.

?? По завершенні воєнних дій викладав в університетах, займався науковими дослідженнями. На початку 1930-х піддався радянській агітації й переїхав до Харкова, де став очевидцем Голодомору. Але вже за кілька років зумів вирватися з СРСР і повернувся на Галичину.

?? Коли ж у 1939-му СРСР та Німеччина розпочали Другу світову війну та розділили Польщу, Петро Франко став заручником тоталітарного режиму. У червні 1941 року його під конвоєм посадили в потяг до Києва – і далі сліди губляться. Є документи, які дають підстави припустити, що Франка розстріляли в застінках НКВД.

?? Льотчики 7-ї бригади тактичної авіації імені Петра Франка з 2014 року беруть участь у відбитті російської агресії проти України. У серпні 2022 року бригада отримала почесну відзнаку «За мужність та відвагу».
#БоролисяПоборемо


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь