Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

14 жовтня відзначатимемо День захисників і захисниць України та 80-річчя створення Української повстанської армії. #голосиУПА

Дата: 09.10.2022 13:04
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

#ПатрониЗСУ
Яків Гандзюк – славетний уродженець Вінниччини, український військовий діяч, генерал-майор, один із засновників Українського війська в період Української революції 1917–1921 років. Його ім’я із травня 2020 року носить 59-та окрема мотопіхотна бригада Сухопутних військ ЗСУ.

?? Яків Гандзюк народився 1873-го в селі Багринівці Вінницького району. Свій військовий шлях розпочав у 22 роки рядовим. У 1895-му закінчив із відзнакою Одеське піхотне юнкерське училище, отримав звання підпрапорщика.

?? Брав участь у російсько-японській війні 1904–1905 років. Під час одного з боїв, опинившись в оточенні, Гандзюк вихопив знамено з рук прапороносця й повів бійців у атаку. Підрозділ вирвався з оточення. Схожих  епізодів у його військовій службі були десятки. Як говорив Ганзюк: «На війні буває така мить, коли просто необхідно ставити ва-банк своє життя, інакше переможцем стане противник».
 
?? Відзначився Яків Гандзюк і в боях Першої світової війни. Як згадував майбутній гетьман Української Держави Павло Скоропадський: «Після страшної контузії вже через два місяці він знову очолив дивізію. Це був дійсно герой. Дев’ять разів поранений, він усе ж вийшов із війни дієздатним».

?? У листопаді 1915 року президент Французької республіки нагородив Якова Гандзюка медаллю «Мілітер».  Усього за мужність та героїзм він отримав 7 бойових орденів.

?? З початком Української революції у 1917 році Яків Гнадзюк узявся до розбудови українських збройних сил. Після українізації 34-го корпусу, який назвали 1-м Українським корпусом, спочатку командував дивізією, згодом очолив корпус. У першій більшовицько-українській війні корпус Гандзюка прикривав західний напрямок, роззброїв ті військові частини російської імперської армії, в яких більшовики підняли бунт.

?? 9 лютого 1918 року Яків Гандзюк разом із керівниками штабу корпусу намагались автомобілем проїхати до Києва, але потрапили у полон до більшовиків. Бранців привезли до резиденції  командувача червоних військ Михайла Муравйова, який запропонував їм перейти на бік більшовиків, але всі рішуче відмовились. «Ви помилилися, бо ми українці,  – сказав генерал Гандзюк. – І нам зрозумілі причини, що змусили вас воювати з нами». Муравйов наказав розстріляти генералів.

?? Сьогодні справу генерала Якова Гандзюка продовжує 59-а окрема мотопіхотна бригада з Гайсина, що на Вінниччині.  З 2015 року вона дає відсіч російському агресору. Нині на Херсонщині, знищує особовий склад та бронетехніку противника.
#БоролисяПоборемо


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь