Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Донеччина турестична: як війна руйнує галузь,що активно розвивалась

Дата: 28.09.2022 11:01
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

Донеччина туристична: як війна руйнує галузь, що активно розвивалась

У кінці вересня традиційно ми відзначали Всесвітній день туризму. Донеччина туристична...  Ще на початку року це були не просто два слова, а емоцієя, якою так хотілося ділитися з друзями та запрошувати їх до нашого гостинного краю. Ласкаве Азовське море, місто Маріуполь, чарівний Національний природний парк «Святі гори», вражаючі соляні шахти Соледару, завод ігристих вин «Артвайнері», Меморіальний музей–садиба Немировича-Данченка, ландшафтні парки – це тільки мала частина перлин Донецького краю!

Останні три роки туристична галузь нашого регіону почала активно розвиватись. До початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року у внутрішньому та в’їзному туризмі працювало 3 туроператори, 6 турагентів та 14 туроператорів на виїзд. Для обслуговування туристів свої двері гостинно відчиняли 331 готель (з них категоризованих – 5 у місті Маріуполь) та більше 150 закладів харчування. Більше 30 крафтових виробників пригощали гостей своєю ексклюзивною продукцією. На території області діяло 9 зелених садиб та гостьових будинків.

Ми нарешті подолали стереотип, який виник після подій 2014 року, що Донецька область небезпечна для відвідин. За всіма ознаками кількість туристів зросла, як і зросли надходження до бюджету туристичного збору. В 2021 році до бюджету області надійшло 4102,9 тис.грн. До розвитку туристичної галузі долучились і державні підприємства. Так, ДП «Артемсіль» презентувало два нових туристичних маршрути, які проходять на глибині 200 метрів під землею у найстаршій соляній шахті Донеччини, що функціонує вже близько 140 років! З метою промоції туристичного потенціалу минулого року наша область була потужно заявлена на багатьох заходах: UITТ 2021, «Мандруй Україною», «ТурЕКСПО-2021», «DO invest» та інших. І в планах було ще так багато! Всесвітній день туризму ми уявляли зовсім не таким. Вперше планувалось провести у Донецькій області туристичний фестиваль, запросити гостей з усієї України, показати в промотурі наш край, поділитися думками, досвідом, планами…

Але сьогодні триває 217 день війни. Замість подорожей поїздки для громадян стали вимушеними. Жоден із трьох туроператорів, які працювали на внутрішньому та в’їзному туризмі області, не працюють. Велика кількість малого та середнього бізнесу галузі залишилися без роботи та доходів. Клятий ворог нівечить наші історичні пам’ятки, об’єкти культури, розбиває парки, готелі, іншу туристичну інфраструктуру! Однак, попри все це, ми віримо в нашу Перемогу! Представники туристичної галузі сьогодні служать у лавах ЗСУ, займаються волонтерською справою. Частина бізнесу релокувалась до інших областей країни.  Ми боремось, ми воюємо, ми наближаємо Перемогу кожен на своїй малій ділянці. Сьогодні країна, як ніколи, потребує сильних та впевнених у завтрашньому дні громадян. Ми виборемо нашу свободу, наше життя, відбудуємо зруйноване і з радістю приймемо нових туристів, які захочуть на власні очі побачити, як живе наша велика, смілива нація!!! Віримо в ЗСУ !!! Все буде Україна!!!

За матеріалами Управління культури та туризму облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь