Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

До Дня пам'яті українців -жертв примусового виселення з Лемківщина,Надсяння,Холмщини,Південного Підляшшя,Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках

Дата: 11.09.2022 11:00
Кількість переглядів: 162

Фото без опису

До Дня пам’яті українців-жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках

У 1951 році, під час примусового переселення мешканців Західної Бойківщини до степів півдня та сходу України, мешканці села Ліскувате Хирівського району Дрогобицької області потрапили до сіл Верхньокам’янське, Званівка та Роздолівка Бахмутського (тоді – Ямського) району. 

Понад 360 родин з корінням були вирвані з рідної землі. Зі сльозами на очах та тугою в серці люди згадували про ті страхи і нелюдські умови, які випали на їхню долю під час депортації та в перші роки  облаштування на новому місці.

Втративши свою Батьківщину, рідні домівки, вони не втратили свою духовну силу та  віру. На початку 1990-х років переселенці із Західної Бойківщини у всіх трьох селах побудували перші на Донеччині греко-католицькі храми. 
Бойки-переселенці зберегли свою самобутню культуру, традиції, обряди та звичаї, які передаються з покоління до покоління. У сільських громадах завжди приділялася велика увага вивченню історії сіл, патріотичному вихованню підростаючого покоління, збереженню національних обрядів і традицій. 

У книзі Н.О. Тутової, П.М. Тутова, А.П. Тутової «Бойківщина – Донбас. Збережемо пам’ять» зібрані спогади переселенців із Західної Бойківщини, які пустили коріння в селах Бахмутського району. 
Книга вийшла з друку в 2017 році та стала переможцем обласного конкурсу «Оновлена Донеччина».

Упродовж десятиліть переселенці із Західної Бойківщини та корінні мешканці сіл жили дружно, допомагали один одному і добрим словом, і ділом. Бойки-переселенці, їхні нащадки завдяки своїй сумлінній праці, знанням, досвіду та ініціативі робили вагомий внесок у соціально-економічний розвиток Бахмутського району. 

Сьогодні через повномасштабне вторгнення рф в Україну вони змушені знову залишати свої домівки, рятуючи життя своє та рідних людей. 
Проте мешканці сіл разом із усім українським народом, кожний на своєму місці, дають відсіч ворогу. Вони воюють у лавах Збройних Сил України і тероборони, займаються волонтерською діяльністю та вірять у перемогу!

Україна переможе! Бойки-переселенці повернуться на свою другу малу Батьківщину, відбудують свої домівки, зроблять села ще краще! 

Разом боремось і поборемо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь