Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

396 епізодів воєнних злочинів росіян проти української культурної спадщини

Дата: 25.06.2022 21:40
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

5й місяць повномасштабної війни і станом на сьогодні на національній платформі https://culturecrimes.mkip.gov.ua Міністерство культури та інформаційної політики України зафіксувало 396 епізодів воєнних злочинів росіян проти української культурної спадщини. 

росіяни на нашій землі нищать все, що українці створювали століттями. Вороги вбивають наших дітей та літніх людей,  військових та цивільних. Злочинці намагаються стерти з лиця землі ідентичність та культуру цілого народу. Хочу підкреслити, європейського народу за походженням, а тепер ще й на законних підставах - ближчого до ЄС. Ми продовжуємо привертати до злочинів росіян увагу світової спільноти, щоб ця країна була покарана та відсторонена від участі у культурному та інформаційному житті цивілізованого світу.
 
Наразі відомо про повну руйнацію 9 об’єктів культурної спадщини на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині, а стан ще 25 пошкоджених об'єктів залишається невідомим. 

Загалом пошкоджено 123 об’єкти культурної спадщини. Постійні обстріли, ракетні та бомбові удари призвели до руйнувань 21 пам’ятки національного значення, 95 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.   

Пошкоджено 100 об’єктів цінної історичної забудови, а найбільше постраждали релігійні споруди. Окупанти знищили чи пошкодили 144 релігійні споруди. 

Ворог знищив в Україні 43 меморіальні пам’ятники на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 31 будівлю та комплекси музеїв і заповідників, 79 споруд будинків культури, театрів та бібліотек, а також деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Нагадаю, руйнування об’єктів культурної спадщини – воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь