Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

22 червня, український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів жертв Другої світової війни

Дата: 22.06.2022 11:14
Кількість переглядів: 60

Щороку, 22 червня, український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів жертв Другої світової війни. Пам'ятна дата була встановлена Указом Президента України від 17 листопада 2000 року №12452000 «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні».

Для України Друга світова війна почалась 01 вересня 1939 року, коли нацистські війська вторглися на територію Польщі. СРСР вступив у Другу світову війну 17 вересня 1939 року на боці нацистської Німеччини. У цей день радянські війська вступили в Польщу на допомогу німецьким та окупували Західну Україну та Західну Білорусь.

Протягом двох років Москва була союзницею Берліна. Гітлерівський режим порушив домовленості із радянським союзом. 22 червня 1941 року нациські війська вторглися на територію СРСР.

Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил. Нацистський окупаційний режим в Україні на той час був одним із найжорстокіших у світі.

Перший населений пункт східної України було звільнено в грудні 1942 року, остаточно вдалося звільнити територію України від нацистів у жовтні-листопаді 1944-го.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців та представників інших народів, які проживали на території України упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі –демографічні, які оцінюють у понад 10 мільйонів осіб.

Українці протягом десятиліть пам’ятали про жахливі наслідки війни, вшановують подвиг та пам’ять всіх жертв Другої світової війни. Переживши з великими втратами війну вони ніколи не хотіли її повторення.

Нажаль сучасний російський режим вирішив повторити шлях гітлерівської Німеччини. Понад вісім років тому, всупереч всім міжнародним домовленостям, російська влада анексувала Крим та тимчасово окупувала частину територій Донецької та Луганської областей. Присвоюючи собі перемогу у Другій світовій війні, говорячи про свою виключність, намагаючись нав’язати власний світогляд іншим зруйнувати міжнародну систему безпеки, російська армія 24 лютого 2022 року розпочала широкомасштабне вторгнення на територію України. Намагаючись повторити успіхи нациських військ російська армія завдала ракетних та авіударів по території всієї України, вторглась частково на територію північних, східних та південних областей України. Однак на заваді стали українці – згуртовані, єдині, готові перемагати, звільняючи свою землю від ворога.

Зараз, як і вісімдесят три роки тому, Україна воює з підступним агресором, але сьогодні це путінська Росія. Перемога над нацизмом стала можливою завдяки об’єднанню десятків країн і народів. Задля перемоги над рашизмом навколо України так само об’єдналися країни і мільйони людей у всьому світі.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих у роки Другої світової війни, сучасної російсько-української війни, борців за незалежність України, жертв нациських таборів та російських окупаційних військ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь