Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

23 травня -День Героїв України!

Дата: 23.05.2022 09:42
Кількість переглядів: 242

Фото без опису

23 травня – День Героїв України

Щороку 23 травня в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських борців за свободу та незалежність нашої тисячолітньої держави. Це свято є символом  непоборності української нації та її прагнення  до вільного життя на рідній землі.

23 травня 1941 року в Кракові під час Другого великого собору Організації українських націоналістів (ОУН) було прийнято рішення про відзначення 23 травня як День Героїв. Саме в травні пішли з життя лідери та ідеологи націоналістичного руху - Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець. Цього дня члени та юнацтво ОУН проводили закриті святкові зібрання (сходини) та було передбачено певний церемоніал.  

День Героїв під час Другої світової війни та після її завершення відзначали учасники визвольного руху. Свято набуло особливого значення в діаспорі та було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали українській історії яскраві приклади героїзму. У радянській Україні свято відзначалося підпільно.

За часів сучасної незалежної України День Героїв або Свято Героїв  - це неофіційне щорічне свято на честь воїнів - борців за волю, незалежність та соборність України. З початку російсько-української війни цей день набув нового значення й країна має сучасних Героїв.

Тисячі чоловіків та жінок стали на захист своєї країни, підтверджуючи своєю мужністю і завзяттям незламний дух українського воїна, борця.

Українська військова традиція єднає покоління борців, подвиги яких надихають до боротьби. Так, Євген Коновалець став своєрідним «містком» між двома поколіннями учасників боротьби за незалежність: тими, хто боровся в 1917-1921 роках, і тими, хто повстав у часи Другої Світової війни, та провідником для воїнів сучасності.

Для полку «Азов», який разом з побратимами із збройних сил, прикордонної служби, правоохоронцями та мешканцями міста понад 80 днів захищав Маріуполь, ім’я Євгена Коновальця має надважливе значення. Військова школа, заснована у полку «Азов», носить ім’я полковника Євгена Коновальця. Прикладом став корпус Січових стрільців Коновальця, де не було жодного рекрутованого або насильно мобілізованого стрільця. 

Дев’ятий рік Україна знов веде свою боротьбу за свободу від імперської росії, боротьбу, яка об’єднала всі українців в єдину націю, де пам’ятають та шанують герої всіх часів, які вели боротьбу за нашу незалежність. 

Поруч з іменами видатних воїнів минулих тисячоліть стоять імена загиблих воїнів сучасності. На жаль, ряди Героїв, які віддали своє життя в боротьбі з путінською росією поповнюється чи не щодня.

Воїнів Київської Русі, козаків, повстанців, січових стрільців гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН, УПА, Героїв Небесної Сотні, Героїв сучасної російсько-української війни об’єднує одне – любов до рідної землі, любов до України!

Сьогодні День Героїв – ще одна нагода подякувати та віддати шану найсміливішим, найвірнішим, найкращим синам та донькам України, що стоять на нашому захисті, та  всіх тих, хто віддав за це найцінніше – власне життя. 

Безумовно, цьогорічний День Героїв набув ще більш глибокого змісту. Солдати і офіцери ЗСУ  щодня героїчно захищають рідну землю від російських окупантів. Завдяки їх мужності та самовідданості у війні вже досягнутий перелам. Наша віра в перемогу непохитна. 

Україна стала країною сучасних Героїв для всього світу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь