Рекомендації сільгоспвиробникам по підготовці насіння до сівби під урожай 2022 року
Рекомендації сільгоспвиробникам
по підготовці насіння до сівби під урожай 2022 року
Незабаром сільгоспвиробників нашої області чекає посів озимих культур. Підготовка та проведення сівби озимих культур під врожай 2022 р. вимагає вирішення наступних питань: стан підготовки ґрунту перед сівбою озимих культур у поточному році; реалізація науково-обґрунтованих заходів та особливості вирощування озимої пшениці в екстремальних умовах степової зони; дотримання вимог до якості насіння; підбір рекомендованих сортів озимих культур для регіону.
В підвищенні врожайності озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, одне з чільних місць займає сорт. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками – зимостійкістю, скоростиглістю, посухостійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.
Готуючись до сівби, особливу увагу слід звернути на стан насіннєвого матеріалу – його категорію і якість. На товарних площах слід використовувати сертифіковане насіння не нижче другої репродукції, воно має кращі посівні якості і врожайні властивості. Для сівби бажано відбирати насіння з масою 1000 зерен понад 40 г, рослини вирощені з такого насіння є більш стійкими і витривалими протягом усього вегетаційного періоду, у ньому міститься більше білка, фосфору, вітамінів, нікотинової кислоти, завдяки чому воно інтенсивно проростає, формує потужну кореневу систему. Крім того, крупніше насіння можна висівати глибше у вологий шар ґрунту.
Основними показниками якості озимих культур є чистота насіння – не нижче 97-99 % залежно від категорії, схожість – не менше 92 %, або життєздатністю не нижче 95%, вологість – не вище 14 %. При визначенні схожості свіжозібраного насіння слід звертати увагу на післязбиральне дозрівання, яке у озимих культур може тривати до одного місяця. Тому таке насіння бажано прогріти при температурі 35-40°С протягом 7 діб і більше.
Визначення посівних якостей насіння на території області здійснюють: ДУ «Донецька обласна фітосанітарна лабораторія», та ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».
Сертифікація насіння і садивного матеріалу – комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.
Насіння і садивний матеріал вводиться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння і садивний матеріал можуть бути видані, якщо насіння/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України; насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва; садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»). Обов’язково перевірити залишки насіння, термін дії на яке закінчився.
Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області звертає увагу, що згідно з ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.
Також слід зауважити, що у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння суб’єкт господарювання має право ініціювати проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння згідно Порядку затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.