Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

УВАГА АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА!

Дата: 23.07.2021 09:23
Кількість переглядів: 302

Фото без опису

УВАГА

АМБРОЗІЯ  ПОЛИНОЛИСТА!

Шкодочинність амброзії, яка завезена в нашу країну на початку 19 століття з Північної Америки, полягає в тому, що вона першою поширюється на розораних і нічим не зайнятих землях, де природний травостій або верхній шар ґрунту порушені: навколо споруджуваних об’єктів, уздовж бордюрів доріг, тротуарів і практично не маючи природних ворогів в нашому регіоні, швидко поширюється на нові землі в тому числі орні, виносить з них вологу, поживні речовини, знижує родючість, призводить до втрат врожаю і погіршує його якість, витісняє з флори регіону аборигенні, в тому числі корисні рослини, а в період цвітіння викликає масові алергічні захворювання людей.

Сходи амброзії, як теплолюбивого північноамериканського виду, з'являються в першій декаді квітня і являють собою пару сім'ядольних листочків оберненояйцеподібної форми.

На початку росту у амброзії швидше розвивається коренева система, здатна проникати в грунт на глибину до 4-х метрів. А надземна частина, в фазі 2-4-х пар справжніх листків, може перебувати на протязі місяця.

Щоб запобігти шкідливий вплив амброзії на здоров'я людини, сільськогосподарські та інші культури, природу, зупинити подальше поширення і поповнення запасу насіння карантинного бур'яну в ґрунті, враховуючи розтягнутість періоду появи сходів амброзії, накладку фаз розвитку карантинного бур'яну і можливість появи нових хвиль сходів протягом періоду вегетації, особливо після рясних дощів, комунальні служби, підприємства, організації, землекористувачі та землевласники, з метою виявлення місць зростання амброзії, уточнення площ засмічення, повинні проводи обстеження земель, які використовують, з квітня по жовтень, кожні 10 - 15 днів, і до початку цвітіння і утворення насіння знищувати карантинний бур'ян

Основні методи, які практично застосовуються для боротьби з амброзією полинолистою:

механічний метод - проривка амброзії з корінням - на ранніх стадіях розвитку, при слабкому ступені засмічення - і багаторазове низьке скошування - в період бутонізації амброзії, на великих засмічених площах при масовому зростанні амброзії;

хімічний метод - використання гербіцидів, згідно "Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні у 2021 р";

агротехнічний метод - дотримання сівозмін, агротехніки обробітку ґрунту і вирощування культур, використання чистих і зайнятих парів. Цей метод особливо ефективний на землях.

сільськогосподарського призначення.

Існують також інші методи боротьби, наприклад: фітоценотичний метод - висів на засмічених ділянках злакових і бобових трав, тобто створення газонів або біологічний метод - природне витіснення амброзії місцевими видами бур'янів. Метод полягає в залишенні без скошування до дозрівання насіння аборигенних рослин при знищенні амброзії до початку цвітіння і утворення насіння.

Згідно статей 12, 28, 47 Закону України «Про карантин рослин» боротьба з карантинними бур'янами повинна проводитися силами землекористувачів і за невжиття заходів посадові і приватні особи несуть адміністративну відповідальність.

 

 

 

Управління фітосанітарної безпеки
Головного управління
Держпродспоживслужби в Донецькій
області

 

Державна установа «Донецька обласна
фітосанітарна лабораторія»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь