«ВПРОВАДЖЕННЯ СТУПЕНЕВОГО КОНТРОЛЮ ЗА СТАНОМ ОХОРОНИ ПРАЦІ ЯК ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ
Одним із дієвих заходів зменшення виробничого травматизму, його профілактики є впровадження ступеневого контролю за станом охорони праці.
Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду в Рекомендаціях щодо побудови, впровадження та удосконалення системи управління охороною праці від 07.02.2008 зауважує на впровадженні 3-ступеневої системи контролю за станом охорони праці.
Метою ступеневого контролю є своєчасне виявлення шкідливих та несприятливих факторів, які виникають під час виконання робіт і вжиття оперативних заходів щодо їх усунення та попередження виробничого травматизму.
Кількість ступенів контролю на кожному підприємстві може різнитися відповідно до організаційної структури підприємства та завдань, які вона вирішує.
Отже, хто і коли повинен проводити ступеневий контроль?
1. Перший ступінь контролю.
Безпосередні виконавці робіт, а отже і 1 ступінь контролю, здійснюється протягом усього робочого дня - від підготовки робіт до їх закінчення, здійснюється майстром. На першому ступені контролю перевіряють підготовку та стан робочих місць, обладнання, засоби захисту, готовність до роботи виконавців та інше. Виявлені недоліки фіксуються у журнал, який ведеться безпосереднім керівником робіт, з призначенням особи, відповідальної за усунення порушення та терміну виконання.
2. Другий ступінь контролю.
Рівень структурного підрозділу підприємства - ділянка, цех, служба. Оперативний контроль 2 ступеню здійснює начальник ділянки, цеху, старший майстер та ін. з періодичністю 1 раз на десять днів. Перевіряється усунення недоліків, виявлених під час 1 ступеню контролю, перевірка стану охорони праці на території цеху, підпорядкованих приміщеннях, проведення інструктажів з охорони праці, стан санітарно-побутових та інших приміщень, наявність попереджувальних знаків та написів, дотримання вимог внутрішнього трудового розпорядку та інші питання, які відносяться до компетенції керівника структурного підрозділу підприємства.
3. Третій ступінь контролю.
Загальний стан охорони праці на підприємстві, у закладі або установі проводиться 1 раз на місяць, здійснюється комісією, склад якої затверджується керівником підприємства, під головуванням, як правило, керівника підприємства або його заступника. До складу комісії входять головний інженер, інженер з охорони праці, голова профспілкового комітету та інші особи відповідно до своєї компетенції. На третьому ступені контролю перевіряють організацію та виконання перевірок 1 та 2 ступенів контролю, виконання заходів з охорони праці, стан умов праці, утримання обладнання, засобів захисту, дотримування працівниками безпечних умов праці на робочих місцях та інші питання. Результати перевірки оформлюються протоколом або записом в журналі 3 ступеню контролю. За підсумками керівник підприємства видає наказ із зазначенням заходів щодо поліпшення стану охорони праці, притягнення до відповідальності винних посадових осіб. З результатами 3 ступеня контролю та прийнятими рішеннями ознайомлюють керівників структурних підрозділів для своєчасного усунення недоліків.
Впровадження такого виду контролю за станом охорони праці не завдасть збитків більше, ніж збитки, які може понести працівник підприємства під час травмування та реабілітації.