Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Тиждень цифрової граматності.

Дата: 29.04.2021 10:03
Кількість переглядів: 850

Фото без опису

Молодіжний центр Званівської ТГ в межах проєкту з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта », який реалізує  Міністерство цифрової трансформації України, долучається до Тижня цифрової грамотності. Головна мета проєкту- навчитися протистояти кібербулінгу та правильно реагувати на негатив в Інтернет-мережі.

Цілі інформаційно-просвітницької кампанії:  

  1. Пропагувати навчання впродовж життя для підвищення рівня цифрової грамотності

  • Підвищувати рівень медійної грамотності та критичного мислення

  • Формувати довіру до технологій через розвиток навичок кібербезпеки та онлайн-безпеки

  • Формувати затребувані навички для працевлаштування в умовах цифрової економіки.

Для чого необхідно мати цифрові навички?

Підвищити цифрову грамотність українців, протидіяти цифровому шахрайству, кіберзагрозам, знизити ризик отримання сумнівних, небажаних або шахрайських SMS; поширювати інформацію про інноваційні технології, технологічні сервіси та рішення й можливості, які вони відкривають.

 

 

З метою покращення цифрової грамотності  пропонуємо ознайомитися з Національною онлайн-платформою з цифрової грамотності (https://osvita.dija.gov.ua) та мережею цифрових оффлайн-хабів цифрової освіти (https://osvita.dija.gov.ua/hubs). На платформі є можливість пройти тест з цифрової грамотності. Тест на знання цифрової грамотності «Цифрограм» можна пройти за посиланням: https://osvita.dija.gov.ua/digigram. Платформа пропонує онлайн-курси, що проходять в форматі освітніх серіалів. Вони складаються з 7–11 серій, тривалістю до 10 хвилин. Замість рівнів – сезони, а замість уроків – освітні серії за участю експертів. В процесі спілкування вони допомагають засвоїти знання та навички орієнтування в цифровому просторі. На платформі вже понад 20 освітніх серіалів для різних вікових категорій.

Пропонуємо переглянути онлайн-серіали «Кіберняня», «Цифрові навички для вчителів», «Штучний інтелект».

Кіберняні – курс навчить мінімізувати ризики втрати вашої приватної інформації: попередити кібератаку або кібершахрайство, створювати надійні паролі, перевіряти витік даних, оновлення програмного забезпечення, безпечне використання месенджерів.

 Штучний інтелект – з курсу ви дізнаєтесь, що таке насправді штучний інтелект, яку користь він приносить, які ризики пов'язані з використанням технологій та як такі технології використовують українські та міжнародні компанії. Ви зрозумієте на що здатні технології та чого нам варто від них очікувати. Алгоритми допомагають нам вирішувати задачі, які раніше неможливо було вирішити, а також роблять наше життя більш зручним та комфортним. Серіал складається з 4 серій, тривалістю 10-12 хвилин..

Цифрові юристи – серіал надає огляд технічних сервісів (Axdraft, PatentBot, LegalNodes, Opendatabot, Єдиний реєстр судових рішень, Єдиний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань). Розповідає про юридичні професії майбутнього (лігал-інженер, кібер-слідчий, медіа-поліцейський, мережевий юрист і т.д). Пояснює, що таке технологія Blockchain та надасть приклади її застосування в юридичній діяльності, пояснить, що таке смарт-контракти та як на практиці замінити паперові стандартні угоди смарт-контрактами. Наводить приклади українських та світових юридичних стартапів, підкаже, як знайти свого «бізнес-янгола» та які є інші способи залучення ресурсів. Серіал складається з 4 серій, тривалістю 4-7 хвилин.

Онлайн-інструменти протидії домашньому насильству – освітній серіал, про те як уникнути домашнього насильства, як подолати наслідки домашнього насильства, куди звернутися потерпілим, що стали випадковими свідками домашнього насильства та як захистити себе та допомогти іншим. 

Все про блокчейн, біткоїн та криптовалюти – курс допоможе отримати професійні поради та відповіді на найпопулярніші запитання про блокчейн та криптовалюти від експертів. Після перегляду курсу ви отримаєте сертифікат, що засвідчує успішне проходження комплексного базового курсу з розуміння блокчейну, криптовалют та цифрових активів. Курс створено Міністерством цифрової трансформації України за підтримки компаній Binance, Hacken та Crystal Blockchain та медіа-партнера Forklog. Серіал складається з 8 серій, тривалістю 6-12 хвилин.

Дружні цифрові фінанси – освітній серіал, допоможе вам сформувати сімейний бюджет, розрізняти дебетову та кредитну картки, ознайомитися з особливостями кредитів і депозитів, знати про валютний рахунок і онлайн-банкінг. Курс створено за підтримки Мінцифри, Національного банку та Ощадбанку. Серіал складається з 8 серій, тривалістю 6-11 хвилин. 

Електронний підпис – курс навчить по максимуму використовувати можливості електронного підпису, адже він є ключем до цифрового світу. Електронний підпис необхідний для реалізації функцій електронної демократії, забезпечення доступу громадян та бізнесу до отримання публічних послуг онлайн, переходу до електронного документообігу та спрощення ведення бізнесу. Проте у громадян часто виникає багато запитань, на які потрібно давати відповіді. Які можливості дає електронний підпис? Як безпечно його зберігати? Де отримати? Як використовувати? А як підписати документ? Серіал складається з 7 серій, тривалістю 4-9 хвилин.

Персональні дані – освітній серіал навчить захищати персональні дані, аналізувати політику приватності компаній та використовувати соціальні мережі без шкоди для персональних даних.

Оплата комуналки онлайн. Залишайся вдома – освітній серіал допоможе громадянам, особливо людям поважного віку, навчитися різним способам оплати комунальних платежів, не виходячи з дому. Теми серій охоплюють оплату комунальних платежів: на сайтах комунальних підприємств, за допомогою платіжних сервісів, на сайтах банків, у мобільних застосунках банків.

Цифрові технології для людей з інвалідністю – це комплексний серіал з практичними порадами, як цифрові технології можуть спростити та полегшити щоденне життя людям із різними типами інвалідності. Серіал складається з 10 серій, тривалістю 5-9 хвилин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь