Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Випалювання сухої рослинності - злочин проти природи! А також адміністративна та кримінальна відповідальність!

Дата: 05.03.2020 16:12
Кількість переглядів: 686

Останніми роками спалювання весною сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття набуло масштабних розмірів.

З приходом весни господарі розводять вогнища, аби спалити сухе листя, суху траву чи сміття. Через таких паліїв вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності. Від цього земля на кілька років зменшує приріст свіжої зелені.

До того ж спалювання трави ніяк не сприяє підвищенню родючості грунтів. Адже висока температура при горінні знищує грунтоутворюючі мікроорганізми, що знаходяться у верхньому шарі грунту. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення грунту.

Також при згорянні рослинних залишків у повітря вивільняються пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань

Законом України "Про охорону атмосферного повітря" забороняється спалювання сухої трави. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статями 16 та 22.

За шкоду, завдану довкіллю та здоров’ю людей, порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, а також опалого листя в парках, інших зелених насадженнях, у населених пунктах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно зі ст.77-1 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях cільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян - від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно зі ст. 245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Так, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом - караються штрафом від 5100 до 8500 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий термін.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на термін від п'яти до десяти років.

Згідно ст. 52 «Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель» Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність осіб (керівників підприємств, господарств), які допускають спалювання сухої рослинності на своїй території.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави.

Під час спалювання рослинних залишків гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів, різні види тварин, плазунів тощо.

Часто спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків. Спалювання на природі призводить до некерованих надзвичайних ситуацій виникає небезпека лісових і торф’яних пожеж, що може привести до займання будинків, машин, лінії електропередач, газопроводів з фатальними наслідками.

Нагадуємо, спалення сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Крім того, категорично забороняється спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, спрямованих на озеленення населених пунктів та на забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини (п.4.2 Правил затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.06 №105).

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. До того ж, використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Замисліться, яку шкоду наносимо довкіллю спалюючи рослинні залишки, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь