Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Відповіді на найпоширеніші питання про коронавірус.

Дата: 04.03.2020 13:42
Кількість переглядів: 648

Фото без опису

 

Поява і поширення вірусу COVID-19, або коронавірусу стало топ-темою останніх тижнів. Інформація постійно оновлюється в ЗМІ, та соціальних мережах. Разом з достовірними даними ширяться безліч чуток, фейків та міфів. Міністерство охорони здоров’я України опублікувало відповіді на поширені питання про захворювання.

 

Що таке новий коронавірус?

Це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Новий коронавірус - це передусім зоонозна інфекція. Тобто вона може передаватися від тварини до людини. Зазвичай, такі віруси не несуть загрози для людей. Проте  можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Вірус вперше зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року.

 

Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. Серед померлих багато людей літнього віку з хронічними захворюваннями. Найпоширеніші симптоми: головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів. Основне занепокоєння викликає діапазон  симптомів: деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють.

 

Хто має вищий ризик отримання важкої форми захворювання?

Хоча вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.

 

Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючи засоби можуть вбити вірус і запобігти зараженню людей.

 

Як захиститись від нового коронавірусу?

Паніка у медіа та соціальних мережах створили підґрунтя для маніпуляцій та поширення фейків. Багато компаній пропонують товари, медичні препарати, БАДи чи навіть вакцини, що мають вас захистити від нового вірусу. Проте наразі специфічного лікування та вакцини від  коронавірусу не існує. Не захищають від коронавірусу:

 

БАДи та гомеопатія. Ефективність цих препаратів не доведена, тому вони не здатні захистити від нового коронавірусу.

Імуномодулятори. Такі лікарські засоби може призначити лише лікар.

Цибуля, часник, алкоголь та інші засоби «народної медицини». Не має жодного наукового обґрунтування ефективності цих засобів.

Алкоголь навпаки пригнічує імунну систему і послаблює організм, ускладнюючи процес боротьби з вірусом.

Захиститися від вірусу просто:

мийте руки;

уникайте близьких контактів з хворими;

збалансовано харчуйтеся;

пийте достатньо рідини;

провітрюйте та зволожуйте приміщення;

мийте овочі та фрукти;

кип’ятіть молоко та воду;

ведіть здоровий спосіб життя;

подбайте про достатню кількість сну;

не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Де можна знайти актуальну та достовірну інформацію про новий коронавірус?

Для отримання достовірної інформації радимо обирати лише офіційні джерела. Актуальна інформація про поширення коронавірус у світі, поради та профілактичні заходи:

 

Рекомендації ВООЗ для громадськості та професійної спільноти

Сторінка Центру громадського здоров’я України

Офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я України

Якщо виникли питання або потрібна консультація щодо коронавірусу телефонуйте за номером урядової гарячої лінії Міністерства охорони здоров’я – 1545.

Десять простих запобіжних заходів, які допоможуть Вам захиститися від зараження коронавірусів nCoV2019

 

  1. Виходячи з дому, надягайте зимові рукавиці або рукавички, тримайтеся в них за поручні в метро, автобусах і громадських місцях.

  2. Якщо необхідно зняти рукавички, можливо, щоб потиснути руку або пообідати, не чіпайте після цього своє обличчя або очі, незалежно від того, наскільки сильно щось свербить. Тримайте руки подалі від контакту з обличам. І перш ніж надіти рукавички, ретельно вимийте руки з милом і теплою водою, протираючи пальці та між ними.

  3. Щодня міняйте рукавички, ретельно їх періть.

  4. Маски марні при носінні на вулиці і можуть бути не дуже ефективними навіть у приміщенні. Використовувати одну і ту ж маску день у день не просто марно, а дуже шкідливо, адже на ній осідає величезна кількість мікроорганізмів. Тримайтеся подалі від натовпу, на відстані півметра від окремої людини. Не обмінюйтеся рукостисканнями і не обіймайте людей — ввічливо говорите, що нам краще не вступати в тісний контакт під час епідемії.

  5. Дома негайно приберіть усі рушники з ванних кімнат і кухні й замініть їх чистими рушниками з вишитими іменами кожного члена родини. Попросіть усіх в своєму будинку користуватися тільки своїми рушниками і ніколи не чіпати рушники інших членів сім’ї.

  6. Будьте обережні з дверними ручками. Якщо є можливість відкривати і закривати двері, використовуючи лікті або плечі, робіть це. Одягайте рукавички, щоб повернути ручку дверей або вимийте руки після дотику до неї. Якщо хтось у Вашому домі захворів, регулярно мийте дверні ручки з дезінфікуючими засобами. Також будьте обережні зі сходовими поручнями, робочими столами, стільниковими телефонами, іграшками, ноутбуками — з будь-якими предметами, які можна тримати в руках. Поки Ви працюєте тільки зі своїми особистими об’єктами, Ви будете в порядку, але якщо Вам потрібно взяти чужий стільниковий телефон або використати чужу комп’ютерну клавіатуру, будьте уважні, не торкайтеся свого обличчя і негайно вимийте руки після кожного контакту.

  7. Якщо Ви ділитеся їжею, не використовуйте свої особисті столові прилади і посуд. Попросіть своїх дітей ніколи не пити з чужих чашок або з контейнера із загальною рідиною. У Китаї прийнято готувати кілька страв, а потім усі присутні за столом своїми особистими паличками накладають собі їжу: не робіть цього, поки епідемія не закінчиться. Помістіть ложки для сервіровки в кожне блюдо. Ретельно мийте всю їжу і посуд між прийомами їжі, уникайте відвідування ресторанів, в яких не дотримуються правил гігієни.

  8. Не купуйте і не вживайте в їжу живу тварину або рибу, поки не стане відомо, який вигляд був джерелом вірусу.

  9. Провітрюйте приміщення. Вірус не може затримуватися в добре провітрюваному приміщенні.

  10. Якщо Ви доглядаєте за членом сім’ї, у якого лихоманка, завжди надягайте щільно облягаючу маску. Одягайте її на хвору людину (якщо її не нудить). Коли Ви замінюєте стару брудну маску з обличчя близької людини, надіньте латексні рукавички. В рукавичках вимийте обличчя пацієнта теплою водою з милом і протріть паперовим рушником.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь