Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Вісті Донбасу

Дата: 20.09.2019 08:29
Кількість переглядів: 508

Фото без описуЗванівська ОТГ: мала громада, та спроможна

а два роки роботи в нових умовах, що минули після об’єднання в 2017-му, цілеспрямована й досвідчена команда Званівської ОТГ визначила ключові для мешканців проблемні питання. Добру частину з них громада перевела в процес вирішення, а про певні проблеми тут вже й забули.

 

Про перші успіхи, мотивацію й плани на майбутнє журналісти місцевих телеканалів, друкованих та інтернет-видань дізналися під час прес-туру, який був організований Донецьким регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується за підтримки USAID.

 

Громада з історією

Званівка і сусідні з нею села в Бахмутському районі мають унікальну історію — тут з 50-х років минулого століття живуть переселені із Західної України бойки та лемки. Впродовж усіх цих років вони дбайливо зберігають свою культуру і традиції, підтримують родинні та дружні зв’язки. Саме згуртованість і наполегливість місцевих жителів допомогли їм створити свою об’єднану територіальну громаду.

Перспективним планом, затвердженим Донецькою ОДА в 2015 році, передбачалося включення цих населених пунктів в Сіверську ОТГ. Щоб переконати чиновників, делегації мешканців Званівки і навколишніх сіл оббивали пороги кабінетів очільника області та його заступників, виходили на акції протесту, залучали ЗМІ, й нарешті об’єднання відбулося.

Вибори пройшли наприкінці 2017 року. Головою Званівської ОТГ став Олександр Білицький — наймолодший сільський голова на Донеччині.

Наразі Званівського сільська ОТГ включає 6 населених пунктів — села Званівка, Кузьминівка, Переїзне, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка і Новоселівка. Громада має трохи більше 3-х тисяч населення, але досить велику територію — 11,5 тисяч гектарів родючих земель.

 

Маленька, але спроможна

Минулого року Кабмін своїм рішенням визнав Званівську ОТГ спроможною, що дозволяє їй розраховувати на повну самостійність без приєднання до інших ОТГ. Званівська громада по-справжньому виборола своє право на існування. Спочатку Званівської ОТГ не було в Перспективному плані формування спроможних об’єднаних громад у Донецькій області, але місцеві активісти своєю наполегливістю домоглися того, щоб Званівську громаду включили до Перспективного плану та призначили там перші вибори. Самостійним життям маленька сільська ОТГ розпочала жити з жовтня 2017 року. І хоча обсяг власних доходів Званівської ОТГ поки є одним із найменших серед ОТГ Донецької області, громада вишукує можливість отримання додаткового ресурсу. Тут можуть самостійно регулювати розмір податків на землю, що є головним джерелом наповнення місцевого бюджету.

«Ми досягли перевиконання бюджету в основному за рахунок підняття податку на землю, проте на цей рік ще трохи підвищуємо ставку. Перед тим, як виносити це питання на сесію, ми його обговорили з мешканцями, адже більшість самостійно обробляють землю. Люди поставились з розумінням: раз громаді треба, то ми не против», – розповідає Олександр Білицький.

 Місцеві мешканці також  розуміють переваги від об’єднання. Якщо раніше люди щось чекали від місцевої влади, то тепер вони активно підтримують усі події в ОТГ. Тут майже кожне вагоме питання розглядають колегіально – для цього існує ціла система опитувань населення. А потім все вирішують депутати на сесіях.

Найбільш вагомим здобутком роботи Званівської ОТГ стало будівництво нового водогону. Його гостям не продемонструвати, але люди не перестають дякувати керівництву ОТГ за воду в кожній оселі. Звісно, є ще проведення освітлення в селах, відремонтований будинку культури і нові дитячі майданчики.

Серед вагомих переваг децентралізації – надання підтримки з державного бюджету на посилення інфраструктури ОТГ. Званівська громада отримала інфраструктурну субвенцію  у розмірі 1,3 млн грн і, додавши співфінансування з власного бюджету, громада придбала екскаватор-навантажувач, деревоподрібнюючу машину та комплекс для ямкового ремонту доріг. Відкрили Парк весільних церемоній, який є популярним навіть у гостей громади.

 

Додавай зусиль, і отримаєш результат

Активно використовує громада і можливості залучення фінансів з різних джерел.

За обласною програмою «Український Донецький куркуль» та за підтримки міжнародних донорів у Званівській ОТГ відкрився сучасний стоматологічний кабінет, були створені зерновий та молочний кооперативи.

 Підприємець із Званівської громади Олександр Чаплик  у 2017 році став «куркулем» і почав виготовляти молочну продукцію. Тепер у його господарстві 32 корови, під торговою маркою «Чубарочка» Олександр виготовляє й продає молочну продукцію. Це молоко, сири, сиркова маса з фруктами, масло, сметана – асортимент налічує понад 40 видів натуральної продукції.

 Підприємець намагається брати участь у різноманітних грантах, щоб розвивати своє господарство. За його словами, люди бачать його успіхи, але самі не дуже активні, хоч і тримають приватні господарства.

Олександр Чаплик каже, що корови мають приносити дохід господарю, але це є можливим за дотримання кількох умов.

«Потрібно обстежити корів у господарствах, дезінфікувати приміщення, придбати доїльне обладнання і мати санітарні книжки, — каже підприємець. — За таких умов я готовий купувати у людей молоко по 13 гривень за літр, зараз вони його здають на переробку по 6 гривень. Люди не хочуть змін, бо це певна робота».

 

Громада, що дивиться в майбутнє

Багато уваги в Званівській громаді приділяється дітям та молоді. Зокрема був проведений частковий ремонт дитячого садка у Верхньокам’янському – відремонтовані вбиральні, столова, коридор, придбані ноутбук і музичний центр. А ось будинок культури у Званівці зазнав більш суттєвих перетворень: тут зробили нову покрівлю, відновили опалення, яке не працювало понад 30 років, закупили нові меблі та апаратуру. Зворотня стіна будівлі використовується як екран для показів кінофільмів просто неба.

Званівська ОТГ поки що не взяла на себе відповідальність за медичну та освітню сфери – три школи, дитсадок, амбулаторія та два ФАПи підпорядковуються Бахмутській райраді. Але згодом, коли школи та дошкільні установи набудуть автономії, як того передбачає освітня реформа, директори самі будуть вирішувати фінансові та кадрові питання, а координувати їх дії буде спеціаліст з освіти Званівської сільради.

Красива, доглянута й комфортна, — такі перші враження справляє на гостей Званівська громада зблизька і за один день.

«Звісно, є і труднощі, але головне, ми не зупиняємося. І продовжуємо всією громадою працювати, розвивати та прикрашати нашу територію і робити життя зручним та комфортним»  — відзначає голова ОТГ Олександр Білицький.

І є впевненість, що так і буде.

Віра Ільїна

https://www.vesti.dn.ua/zvanivska-otg-mala-gromada-ta-spromozhna/?fbclid=IwAR0JpLQMob5zcGSV84ihwsR28YefPZjwz7ZqAp2VlJsiP57ZbWVsmsAGtMw


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь