Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ БАХМУТСЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 25.02.2019 09:40
Кількість переглядів: 675

Фото без описуУправління праці та соціального захисту населення Бахмутської райдержадміністрації надає інформацію щодо умов  призначення і виплати відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 № 68 "Про затвердження Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня»", та умови призначення житлових субсидій відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 року № 329)

 

Уряд збільшує соціальну допомогу сім"ям, в яких народжуються діти -       "муніципальна няня".

Муніципальна няня додатково до щомісячних виплат на дитину

       Кожній українській сім’ї, в яких народжуються діти, Уряд надає грошову допомогу у розмірі 41 280 гривень. Грошові виплати здійснюються одноразово в сумі 10 320 гривень, решта коштів виплачується рівними частинами впродовж наступних 36 місяців. Протягом трьох років декретної відпустки держава також щомісяця сплачує за маму єдиний соціальний внесок, що збільшує її страховий стаж.

      З 2019 року в Україні запрацював ще один вид соціальної допомоги новоспеченим батькам – «муніципальна няня». Це додаткова грошова допомога від Уряду молодим сім’ям.      Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще 1 626 гривень  на відшкодування послуги няні. На це Уряд у Державному бюджету заклав 500 мільйонів гривень. Цією безповоротною допомогою від Уряду зможуть скористатися 25 тисяч сімей.

Подвійна вигода

Урядовий проект «муніципальна няня» має три мети.

          Перша – це підтримка українських сімей, в яких народжуються діти.

          Незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці держава  виплачуватиме такій сім’ї щомісячну компенсацію на няню.

Безповоротна допомога від Уряду прив’язана до прожиткового мінімуму для дітей. З січня 2019 року сім’я  зможе отримувати щомісяця 1 626 грн. відшкодування послуги помічниці для своєї дитини.

        Це додатково до щомісячних виплат на дитину, які жінка законно отримуватиме впродовж трьох років декретної відпустки. Ця компенсація виплачуватиметься управлінням соціального захисту населення  вкінці кожного місяця і автоматично переглядатиметься щороку відповідно до прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року.

         Друга мета Уряду полягає в підтримці жінок працездатного віку, які працюють нянями.

       Рідко знайдеш випадок, коли«помічницю мами» оформляють в сім’ю офіційно. Зазвичай це тіньова зайнятість, яка не є вигідною для тих, хто ще не досяг пенсійного віку. А ринок праці в Україні свідчить, що нянями в основному працюють ті, кому до пенсії залишилося 5 і більше років. Тож, держава, турбуючись про гідну пенсію для таких жінок, пропонує «офіційне» працевлаштування по догляду за дітьми.  

        Як це виглядатиме на практиці? Мама самостійно обирає няню, укладає з нею цивільно-правовий договір, який, до слова, не потребуватиме нотаріального завірення. Далі мама має подати документи в управління соціального захисту населення для оформлення компенсації послуги «муніципальна няня».

        Крім заяви про надання допомоги, потрібно буде додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорту мами, підтверджуючі документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція тощо).

Жінка, яка прагне офіційного працевлаштування в сім’ї по догляду за дітьми, має оформити ФОП (фізична особа-підприємець КВЕД 97.00, КВЕД 88.91/ юридична особа підприємець КВЕД 78.20, КВЕД 85.10) та відкрити рахунок в банку, на який надходитиме її заробітна плата.

 

        Чому це вигідно для няні?

        Пояснюємо на конкретному прикладі.

         У містах мільйонниках місячна заробітна плата няні коливається від 8 до 10 тис грн. Зареєструвавшись підприємцем 3 групи, жінка сплачуватиме щомісяця податок (5% від суми доходу) у розмірі 500 грн. і ЄСВ – 816 грн.. Це загалом 1319 грн.

       Якщо жінці на даний момент 55 років, її пенсійний вік за умови наявності 30 річного страхового стажу настане у 60 років. Але жінка має всього 25 років страхового стажу.         Урядовий проект «муніципальна няня» дає змогу за 5 років інвестувати у свій страховий стаж, при цьому офіційно отримуючи заробітну плату, яка на даний момент прирівнюється до  середньої в Україні, і вийти на пенсію на три роки раніше.

       Оскільки більшість нянь в Україні жінки працездатного віку, формалізація відносин з батьками стане практичною і для оформлення житлової субсидії. Адже офіційно безробітні громадяни мають право на допомогу лише за умови сплати ЄСВ. А у випадку відкриття ФОПа єдиний соціальний внесок сплачується щомісяця і впливає на збільшення страхового стажу такої людини.

Третя мета Уряду – «страхування» сімей від недобросовісних нянь.

Формалізація відносин між батьками та нянею додасть ще більшої відповідальності й впевненості обом сторонам. Няня, отримавши офіційне працевлаштування, отримає впевненість у завтрашньому дні, а мама гарантію, що її дитина у надійних руках. А Уряд потурбується про соціальний захист обох.

     

 

 

        

З березня 2019 року запроваджується механізм надання житлових субсидій у готівковій формі

 


     В березні поточного року стартує монетизація субсидії, яка передбачає виплату житлових субсидій у готівковій формі всім сім'ям, які звернулися за призначенням субсидії до 31 грудня 2018 року. Всі, кому призначено житлову субсидію з 2018 року отримають у березні готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно у квітні отримають кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за житлово-комунальні послуги, спожиті у квітні. 

    Субсидія у готівковій формі (яка призначена на домогосподарство) виплачується уповноваженому представнику, на якого призначено субсидію (тобто особі, чиє прізвище, ім'я, по батькові зазначено у повідомленні про призначення субсидії). 

    Виплата житлових субсидій у готівковій формі буде здійснюватися:

     - одержувачам субсидії, які отримують пенсію, субсидію у грошовій формі буде виплачено Пенсійним фондом України одночасно з виплатою пенсії, у спосіб, у який виплачується пенсія, тобто шляхом перерахування коштів на пенсійні рахунки в банках або через поштові відділення, де особа одержує пенсію. 
    - одержувачам субсидії, які не одержують пенсії виплата субсидій готівкою буде проведена через АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування коштів для здійснення грошових переказів через платіжну  систему «Система термінових переказів «Швидка копійка» або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ «Ощадбанк». грошовими переказами. При цьому особам, які мають відкриті поточні рахунки в АТ «Ощадбанк». Для отримання грошового переказу необхідно після 12 березня 2019 року буде звернутися до найближчого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та ідентифікаційним номером. Суми невиплачених протягом трьох місяців з дати перерахування Пенсійному фонду України та АТ «Ощадбанк» житлових субсидій повертаються відповідними установами на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.

      Громадяни, яким житлова субсидія надається у грошовій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг.

За отриманням інформації щодо будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, одержувачі субсидії звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

За отриманням інформації щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати) одержувачі житлової субсидії звертаються до управителів, обєднань, виконавців комунальних послуг.

 
    Одночасно продовжує діяти запроваджений з січня 2019 року механізм монетизації субсидій, участь в якому беруть сім'ї, яким призначено субсидію з 1 січня 2019 року.

      Виконавці комунальних послуг, які уклали з АТ «Ощадбанк» договори, подають щомісяця до 13 числа (включно) АТ «Ощадбанк» реєстри одержувачів житлової субсидії разом з даними про нараховані суми за спожиті послуги у попередньому місяці та загальні суми до оплати, що включають заборгованість (переплату) за попередні періоди окремо за кожним видом послуги.

     АТ «Ощадбанк» на підставі отриманих реєстрів нарахованих сум платежів здійснює щомісяця до 18 числа перерахування коштів загальними сумами з рахунка для виплати житлової субсидії на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг з наданням реєстрів нарахованих сум платежів, із зазначенням інформації про перерахування коштів. АТ «Ощадбанк» протягом доби після здійснення перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг інформує одержувача субсидії шляхом надсилання йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги. У смс-повідомленні обов’язково зазначаються дані про наявний залишок платежу за кожним видом послуг та перелік послуг, за якими від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг АТ «Ощадбанк» не отримані реєстри нарахованих сум платежів. 

     Вже за результатами закінчення цього опалювального сезону сім'ї отримають зекономлені суми субсидій в грошовій формі, шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки, відкриті в АТ "Ощадбанк", про що банк надішле одержувачу субсидії смс-повідомлення. 

    Оплата спожитих житлово-комунальних послуг проводиться до 20 числа місяця, наступного за місяцем в якому отримані послуги (але не пізніше ніж до закінчення місяця).

      Якщо станом на травень 2019 року, у домогосподарства буде прострочена понад місяць заборгованість за послуги понад 340 гривень, субсидію на новий період 2019-2020рр не призначатимуть.

      Щороку у травні відбувається процес перепризначення субсидій на новий рік. Тому усім  отримувачам субсидій потрібно обов’язково подати Заяву і Декларацію про доходи в управління соціального захисту населення.

 

 

 

 

В.о. начальника управління                                                                                             Л. Фото без описуІощенко

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь