Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Матеріальна, правова та інша допомога учасникам АТО

Дата: 23.01.2019 11:48
Кількість переглядів: 806

Фото без описуСтаном на 2017 рік статус учасника бойових дій отримало понад 300 000 чоловік у зв’язку з проведенням антитерористичної операції (далі – АТО) на Сході України. Учасники бойових дій наділені широким спектром прав і пільг.

У законодавстві України відбулися істотні зміни, спрямовані на посилення соціального та правового захисту цієї категорії осіб. У цій статті ми дізнаємося, які пільги передбачені учасникам АТО, як оформити пільги ветерану бойових дій, які виплати належать учасникам АТО і їх сім’ям та ін.

Хто такі учасники АТО, учасники бойових дій та ветерани війни

Поняття «ветеран війни» є найбільш широким. Воно включає в себе поняття «учасників бойових дій» та «інвалідів війни».

Зокрема, учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці й службовці ряду інших державних силових структур, які захищали (захищають) незалежність і територіальну цілісність України та є безпосередніми учасниками АТО.

Тобто учасники АТО є учасниками бойових дій, а, отже, мають статус ветеранів війни.

Як оформити пільги учасникам АТО

Статус учасника бойових дій надається за умови, якщо особа залучалася до проведення АТО не менше ніж на 30 днів (в т.ч. за сукупністю днів перебування там). Такий термін перебування в зоні АТО не вимагається, якщо особа виконувала завдання:

  • при безпосередньому зіткненні та вогневому контакті з противником;
  • при здійсненні розвідувальних заходів;
  • при отриманні поранення, контузії, каліцтва, через які стало неможливо продовжувати виконувати поставлені завдання (крім випадків необережного поводження зі зброєю та ухилення від військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби).

Для надання статусу учасника бойових дій, особам необхідно подати документи, видані уповноваженими державними органами та посадовими особами, які містять достатні докази їхньої участі в АТО.

Зокрема, це такі документи:

  • виписки з наказів про залучення до проведення АТО;
  • довідки про безпосередню участь особи в АТО, в яких повинно бути чітко зазначено початковий і кінцевий період перебування в АТО;
  • та інші офіційні документи, визначені законом.

Військова частина або інший орган, в складі якого перебував учасник АТО, або військовий комісаріат після закінчення служби (при постановці на військовий облік), повинні проконтролювати наявність записів про участь у бойових діях у військовому квитку.

Рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається уповноваженими комісіями. Цей статус підтверджує посвідчення учасника бойових дій, яке разом з військовим квитком та довідкою (довідками) про період АТО дають право на пільги, встановлені законодавством.

Детальніше за посиланням: https://ursambo.com/ukr/zahist-pilgovikiv/yaki-pilgi-ta-viplati-peredbacheni-dlya-uchasnikiv-ato.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь