Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Як переселенцю проголосувати на виборах?

Дата: 17.01.2019 09:23
Кількість переглядів: 715

Завдяки постанові Центральної виборчої комісії, реалізувати своє право голосу на рівні з іншими громадянами України зможуть не тільки близько півтора мільйона переселенців, а й мешканці окупованого Донбасу. Для цього затверджена спрощена процедура тимчасової зміни місця голосування, згідно з якою потрібно лише подати відповідну заяву до органу Держреєстру виборців, не додаючи документів, які підтверджують необхідність такої зміни.

Подати заяву про тимчасову зміну місця голосування потрібно не пізніше ніж за п’ять днів до дати проведення виборів. Зробити це необхідно в органах Держреєстру особисто – надіслати її поштою або заповнити онлайн не можна. Прийом таких заяв для участі в президентських виборах стартував 31 грудня і закінчиться 25 березня.

Що для цього треба зробити, які потрібні документи, зображено в інфографіці Благодійного Фонду “Право на захист”. Інфографіку у повному розмірі можна побачити тут 

Відтак, переселенцям потрібно звернутися у відділення органів Державного реєстру виборців та заповнити форму заяви із зазначенням адреси виборчої дільниці, де вони хочуть проголосувати. Перелік адрес таких відділень з розбивкою на області та райони розміщено на сайті Центральної виборчої комісії.  За більш детальними роз’ясненнями можна звернутися до міської або районної адміністрації.

Якщо президентські вибори проходитимуть у два тури, то після першого туру заяву про зміну місця голосування доведеться подавати знову. Аналогічну процедуру необхідно буде повторити і для участі в парламентських виборах у жовтні.

Українці, які наразі мешкають на непідконтрольної території Донбасу або в анексованому Криму, можуть тимчасово змінити місце голосування за такою ж схемою. Але для цього їм потрібно виїхати на підконтрольну Україні територію. Для участі в президентських виборах їм знадобиться перетинати лінію розмежування щонайменше двічі: для подачі заяви та безпосередньо для голосування в день виборів. А у випадку другого туру виїжджати доведеться чотири рази.

Для того, щоб подати заяву щодо зміни місця голосування, достатньо мати із собою паспорт громадянина України з пропискою в Криму або на непідконтрольних територіях Донбасу. Додаткові документи для подачі заяви не потрібні.

Що стосується довідки переселенця, то для кримчан це питання вирішили ще у 2014 році. Для мешканців Донбасу необхідність надавати довідку переселенця для участі у виборах скасували лише у 2018-му. Про це йдеться у відповідній постанові ЦВК від 5 вересня минулого року.  Однак в ній додається, що перелік окупованих районів і населених пунктів Донбасу повинен визначити президент своїм указом. Поки такого указу немає. Тому довідка переселенця може стати додатковим обґрунтуванням для тимчасової зміни місця голосування, аналогічно процедурі для тих, хто перебуває у відрядженні, працює або навчається в іншому регіоні.

У тому разі, якщо відмовили у зміні місця голосування, варто звертатися до організацій, правозахисників та юристів, які займаються правами переселенців. При цьому важливо, щоб відмова була оформлена письмово із зазначенням її причини, залежно від якої можна вирішити, яким чином її оскаржувати. Тому мешканцям та переселенцям з Донбасу варто не затягувати з поданням заяви про зміну місця голосування, щоб у разі відмови залишався час для вирішення цієї проблеми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь