Званівська сільська територіальна громада

Донецька область, Бахмутський район

Управління агропромислового комплексу Бахмутської райдержадміністрації інформує:

Дата: 25.07.2018 10:13
Кількість переглядів: 857

Щодо спалювання стерні, соломи та сухої рослинності.
Протягом липня-серпня проводиться збір урожаю зернових культур, тому необхідно звернути особливу увагу, завчасно попередити і не допустити спалювання на полях стерні та соломи після збирання врожаю.
Випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади.
При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність грунту. Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни.
Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь є напівпровідником і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини. 
У 90% випадків причина виникнення лісових пожеж – людина, яка необережно поводиться із вогнем, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки. Також одним з небезпечних чинників, які можуть спричинити пожежу є дитячі пустощі з вогнем.
Пам’ятайте, що не можна випалювати стерню та інші рослинні рештки, розкладати багаття в лісі. Категорично заборонено звалювати та спалювати сміття у лісових насадженнях та заїжджати на територію лісового фонду на автомобілі. Крім того забороняється палити, кидати у лісі, на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!
Окремо звертаємось до громадян та керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням не спалювати стерню! Дбайте про стан навколишнього середовища! 
При виявленні пожежі – не в падайте в паніку, а негайно телефонуйте за номером «101».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь